Produkter Tjenester Meny
Dame og mann ser på hverandre og snakker sammen på et lyst kjøkken

Skal du planlegge nytt kjøkken? Her er noen tips!

Farger og skapfronter er kanskje det første du tenker på ved planlegging nytt kjøkken. Det er i hvert fall der jeg vanligvis begynner i møte med kunder som skal ha nytt kjøkken og kommer til oss. Her deler vår egen Kirsti Must tips du bør ta med deg når du begynner planleggingen.

1. Ta nøyaktige mål – og dobbeltsjekk dem

Husk å måle nøyaktig. Og dobbeltsjekk dem – gjerne ved at en annen enn deg selv kontrollmåler. Det er så kjedelig å få levert et helt kjøkken også viser det seg at noe ikke passer fordi det er målt feil. Skal du kjøpe kjøkken ferdig montert, gjør du lurt i å overlate kontrollmålingen til de som skal levere det. Da ligger ansvaret hos dem. Relevante mål er:

  • Gulv til tak
  • Veggmål
  • Vinduer – størrelse og avstand fra vegg
  • Høyde opp til eventuell ventilator
  • Plassering av vann og avløp

2. Velg riktig kjøkkenkran - praktisk bruk og design

Når du skal velge kran er det flere hensyn du må ta. For eksempel den praktiske bruken. Skal du bruke den til å fylle vaskebøtta med vann, bør den være høy nok til at bøtta kommer under. Og vil du ha en vask med rette kanter i bunnen, er det lurt å velge kran med tut du kan trekke ut for å lette rengjøringen. En av mine favoritter er Rowan Pro kjøkkenbatteri fra Damixa, den er høy og har fleksibel slange - veldig praktisk! Har du små barn, kan en berøringsfri kran være kjekt, eller kanskje en hybridkran? Eller ta en kikk på utvalget av kjøkkenkraner her. 

Så er det jo lov å tenke estetisk. Hva slags stil og design du har på kjøkkenet for øvrig, kan også gjenspeiles i kjøkkenkranen du velger. 

3. Pass på at oppvaskkummen blir stor nok

Er du en av de som sliter med å få vasket stekebrettet i oppvaskkummen etter bruk? Velg en kum som er minst 52 centimeter bred, da slipper du problemet! Å ha en stor vask er mye mer brukervennlig enn å ha en middels og en liten vask, mener nå jeg. Oppvaskkum og kjøkkenkran må ses i sammenheng. Full match her vil gjøre rengjøringsjobben enklere.

Andre hensyn du bør ta:

  • Hva er bredden på skapet kummen skal inn i?
  • Vil du ha kildesorteringsløsning i underskapet må kummen ha avløp som er tilbaketrukket
  • Ønsker du tilpasset utstyr som skjærefjøl, skyllekurv eller lignende?
  • Rustfritt eller kunststoff?
  • Avrenningsbrett?

4. Utnytt plassen med sokkelskuffer

Vil du ha ekstra oppbevaringsplass? Skap  som går helt opp til taket er selvfølgelig smart, men du kan også utnytte de nederste centimeterne ved å sette inn sokkelskuffer. Dette er skuffer som går i ett med øvrig sokkel, men som egner seg godt til oppbevaring av ting som bakepapir, aluminiumsfolie, plastposer og lignende. Pass bare på at skuffene ikke kommer i konflikt med elektriske ledninger og komponenter, eller rør.

5. Sikre deg godt med benkeplass mellom kjøleskap og komfyr

Mange tenker at det er effektivt å ha kjøleskapet rett ved siden av komfyren. Og ja, det kunne det sikkert vært hvis alt bare kunne tas rett ut av kjøleskapet og helles i stekepanna eller i gryta. Men sånn er det sjelden. Matvarer må pakkes ut og ofte måles og veies. Jeg kan garantere deg at du vil savne benkeplass mellom komfyr og kjøleskap hvis du dropper det. Det samme gjelder for øvrig oppvaskkummen. Sørg for god benkeplass hvis det er mulig.

6. Husk vannstopper!

Får du hjelp av en profesjonell rørlegger på kjøkkenet, kan du regne med at hun eller han anbefaler deg å sette inn en vannstopper. Det er en anbefaling du skal takke ja til. Med vannstopper installert på kjøkkenet, reduserer du risikoen for vannskader. I nye hus er det for øvrig også påbudt. Ta gjerne en titt på artikkelen Tiden har kommet for nye våtromskrav på kjøkkenet. Her finner du blant annet råd om hvordan du kan vannsikre kjøkkenet ditt best mulig.

Vurderer du nytt kjøkken?

Kirsti Must jobber som butikkansvarlig her hos Kirkenes Bad & Kjøkken. Hun har 11 års erfaring med planlegging av kjøkken, bad og garderober.